Behov for læsebriller

Hvorfor læsebriller og hvad er styrker og svagheder

Hvorfor har jeg behov for læsebriller?

Når vi bliver ældre, oplever mange af os, at det bliver sværere at fokusere på objekter tæt på. Denne tilstand, kendt som alderssyn eller presbyopi, skyldes, at øjets linse mister sin fleksibilitet.

Figuren viser hvordan øjets linse fokuserer på afstand og ved læsning. Alderssyn er når linsen bliver stiv.

Hvis du har behov for læsebriller, kender du sikkert følelsen af, at mobilen skal holdes i strakt arm for at læse de små bogstaver. Man har simpelthen vanskeligt ved at læse alt der er tæt på. Her kommer en forklaring på, hvad der er galt og hvordan man løser dette problem. På dansk kalder vi tilstanden alderssyn, eller presbyopi.

Til venstre ses simplificerede tværsnit af øjet set fra siden, når der ses på afstand og nær. Øjet virker næsten som et kamera, hvor lyset kommer gennem hornhinden og linsen før det fokuseres på nethinden, der er en slags billedsensor. Når vi ser på afstand, er linsen afslappet og flad, men når vi skal fokusere på noget tæt på, som når vi læser, skal linsen skal linsen presses sammen for at kunne fokusere korrekt. Med alderen bliver linsen stivere, hvilket gør det sværere at fokusere på nært hold. Dette resulterer ofte i, at vi holder bøger eller mobilen i strakt arm for at kunne læse teksten..

I takt med at linsens fleksibilitet reduceres, øges den mindste afstand, vi kan fokusere på. Mens babyer kan fokusere på objekter helt ned til 10 cm, kan en 40-årig typisk kun fokusere på omkring 50 cm. Dette er ofte den naturlige læseafstand, og derfor opstår behovet for læsebriller. Når vi når 70-års alderen, er linsen så stiv, at vi bliver helt afhængige af læsebriller for at kunne se klart på nært hold.

Læsebriller er en enkel og effektiv løsning, der hjælper med at korrigere dette synsproblem, så vi kan fortsætte med at nyde aktiviteter som læsning uden besvær.

Hvad er styrker for læsebriller?

Når du vælger læsebriller, skal du typisk lægge 2,5 D til din normale styrke. Hvis du ikke bruger briller, vil en styrke på 2,5 D passe dig. Har du briller med styrke -4, skal læsebrillerne være -1,5 D (-4 + 2,5). For kontaktlinsebrugere kan læsebriller med 2,5 D bruges. Bemærk, at behovet for læsebriller starter omkring 40-års alderen, hvor du kan nøjes med +1D og øges gradvist, så du i 70’erne ofte har brug for fuld kompensation på 2,5 D for at kunne fokusere på 40 cm afstand.

Svagheder ved læsebriller

Læsebriller er typisk enkeltstyrkebriller, som kun kan bruges i en læsesituation. De er beregnet til at se skarpt på 40 cm afstand. Glidende overgang er derimod designet til at se skarpt på alle afstande.

BrilletypeFokus afstand
Læsebrille40 cm
Glidende overgang40 cm – uendelig

Alderssyn uden læsebriller

Lad os se på, hvad der sker for en person med alderssyn, som ikke ikke har behov for afstandsbriller.

Brillers styrke angives i dioptrier hvilket er en enhed, der måler fokusafstand. Styrken måles i 1/fokusafstand i meter og benævnes D. For at kunne fokusere på læseafstanden 40 cm kræves en brille med 1/0,4m = 2,5 D. Dette er den typiske læsebrille, når evnen til at fokusere tæt på er helt væk.

Nedenfor er vist, hvordan et landskab og en bog ser ud for en person, som har godt afstandssyn, men har mistet evnen til at fokusere tæt på. Landskabet ses tydeligt, men bogen er helt utydelig.

Afstand med perfekt syn
Læse med aldersyn uden +2D briller

Alderssyn med læsebriller

For at bogen bliver skarp, er det nødvendigt at bruge læsebriller. Med læsebriller bliver synet som nedenfor.

Afstand med 2D læsebriller
Læsesyn med læsebriller

Med læsebrillerne er bogen blevet helt klar. Desværre er det nu umuligt at se på afstand. For at kunne se på afstand, skal læsebrillerne af.

Det er et stort besvær at skulle tage briller af og på efter om der skal ses på afstand eller nær. En god løsning er derfor briller med glidende overgang, som har styrker til både afstand og læsning i ét. Med brilleglas med glidende overgang, kan man bruge den samme brille uden konstant at skulle skifte efter, om der skal fokuseres tæt eller på afstand.

Det kræver avanceret teknologi at fremstille gode briller med glidende overgang, og mange har desværre oplevet udfordringer med at vænne sig til dem efter et køb.

Briller med glidende overgang har en fascinerende historie, der går helt tilbage til 1907, hvor de blev patenteret i England. Siden da er de blevet løbende forbedret, og med den digitale revolution er det nu muligt at producere brilleglas af højeste kvalitet både præcist og til en overkommelig pris.

Hemmeligheden ligger i skræddersyede brilleglas, også kaldet “free form”. Denne særlige slibemetode sikrer en hidtil uset præcision, som resulterer i et større synsfelt og gør tilvænningen langt nemmere end tidligere.

Brilleklubben specialiserer sig i denne type brilleglas, som beskrives nærmere i følgende link.

Prisen for skræddersyet brilleglas med glidende overgang er kun 1.500 kr. hos Brilleklubben.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke læsebriller skal jeg vælge?

Du skal lægge 2,5 D til din normale styrke, når du vælger læsebriller. En læsebrille på 2,5 passer dig der ikke går med briller, fordi normalt syn er 0. Har du briller med en styrke på -4, skal læsebrillerne have en styrke på -4 + 2,5 = -1,50. Går du med linser, kan du altid bruge læsebriller med styrken 2,5 – Bemærk at overgangen til alderssyn glidende fra 40 års alderen. I starten vil du kun nøjes med at lægge 1,0 D til din normale styrke. Langsomt stiger dit behov. Senest i 70’erne er det nødvendigt med fuld kompensation på 2,50 D, der giver dig fuld støtte til at kunne fokusere på 40 cm.

Hvad er forskellen på læsebriller og almindelige briller?

Almindelige briller er til afstandssyn som bilkørsel og TV. Læsebriller er optimeret til at læse med. En typisk læseafstand er 40 cm. Den kortere afstand kræver højere styrke for den rette fokus. Typisk skal læsebrillen have 2,5 D højere end din afstandsbrille. For en brillebruger med +2,0 D i afstandsstyrke, skal læsebrillen have 4,5 D

Hvornår skal man bruge læsebriller?

De fleste oplever problemer med at kunne fokusere tæt på i 40 års alderen. Særligt ved lavt lys er det vanskeligt at se det med småt. Problemet kaldes alderssyn og kuren er læsebriller

Er læsebriller plus eller minus?

Læsebriller er typisk plus. Læsebriller er 2,5 plus din afstandsstyrke. Hvis din afstandsstyrke er -4, vil din læsebrille skulle -1,5 (2,5-4). I dette tilfælde er styrken således minus.

Ring til os