Køb individuelt tilpassede skærmbriller med 80% rabat
Køb skærmbriller med ekstra bredt læsefelt med 80% rabat og 3 mdr. tilfredshedsgaranti. Normalpris hos optikeren: 4.800 kr. Brilleklubben nu 1000 kr.
Individuelt tilpassede skærmbriller giver dig det bredeste læsefelt. Vi tilpasser alle skærmbriller med avanceret præcision ved hjælp af data fra din mobiltelefon. Det giver dig samme produkt som hos optikeren men til en langt lavere pris.
Skærmbriller, computerbriller, flerstyrkebriller og læsebriller er alle briller, der bliver brugt ved skærmen. For os er skærmglas altid de fineste flerstyrkeglas, der sikrer fokus på alle afstande omkring skærmen.
- Skærmbrilleglas – brilleglas ved computerenkr. 1.000,00
1. Afstand og brillestyrke
Med arbejde ved skærmen sidder vi i en afstand på 60 – 90 cm til skærm. Samtidig med skærmen har vi typisk papirer som vi læser i en afstand på omkring 40 cm. Sidder man på kontor med kolleger i nærheden, kan man også have behov for at se omkring 2 meter væk. Afstande kan omregnes til brillestyrker, se nedenstående tabel. Til læsning er der således behov for 2,50D og for at se kollegaen er det 0,50D.
Afstand | Styrke i dioptri (1/m) | |
---|---|---|
Læseafstand | 40cm | 2,50D |
Computer skærm | 65cm | 1,50D |
Kollega | 200cm | 0,50D |
2. Hvornår har man brug for skærmbriller med glidende overgang?
Som udgangspunkt har vi ikke behov for briller til at læse på 40 centimeters afstand. Det ændrer sig imidlertid, når du er ramt af alderssyn, da øjets linse får problemer med at fokusere tæt på. Evnen svækkes over tid til også at ramme fjernere afstande, som fx 1 m. Midt i 40’erene kan mange ikke læse uden læsebriller, men har ikke problemer med at se computerskærmen. Ifølge tabellen ovenfor er forskellen fra læseafstand til skærm 2,50D – 1,50D = 1,00D. For en sådan person, vil en læsebrille med styrke på 1,00D være tilstrækkeligt til både at se skærm og at læse.
Som alderssynet udvikler sig, vil personen få behov for stærkere læsestyrke. Når styrken når over styrken til computerskærmen, 1,50D, er der problemer. Med en læsebrille på over 1,50D kan man ikke længere fokusere på skærmen, da øjets linse ikke kan fokusere ”baglæns”. Mange vil have to briller: En læsebrille på 2,50D til læsning og en på 1,50D til skærm. For at undgå brilleskift, kan man lægge begge styrker i en flerstyrkebrille med glidende overgang.
Skærmbriller er en brille med glidende overgang, som er særlig egnet til skærmbrug. Ved skærmen ser vi typisk kun på korte afstande. Typisk fra læseafstand op til 2 meter. Når afstanden begrænses, ændres styrken i den glidende overgang mindre end ved en almindelig brille med glidende overgang. Teknisk betyder det, at den glidende overgang bliver bredere. Det giver et bredere synsfelt.
Skærmbrillen bliver altså aktuel, når man har behov for læsebriller med høje styrker (større end 1,50D).
3. Skærmbriller en god start for glidende overgang
Som i glidende overgangsbriller ændrer styrken sig fra læsestyrke nederst i brillen til mindre styrke i toppen. Laveste styrke giver mulighed for at se på en afstand op til 3 – 4 meter. På grund af den bredere glidende overgang er skærmbriller lette at vænne sig til og giver derfor god mening som første skridt til at bruge briller med glidende overgang.
4. Det skadelige blå lys og skærmbriller
I sammenhæng med skærmbriller lægges ofte et filter til blokering af det blå lys. Årsagen er, at det blå lys kan ødelægge døgnrytmen, hvis man får det frem til sengetid. Blåt lys hæmmer vores produktion af hormonet melatonin, som virker søvndyssende. Hormonet udskilles, når mørket falder på og vi bør gå i til ro. Vores døgnrytme går i stykker, hvis vi ikke producerer tilstrækkeligt af hormonet.
De fleste computerskærme og mobiltelefoner kan sættes op til nattelys, hvor det blå lys dæmpes. Det er måske bedst at lade computeren justere lyset. Hvis man har blå lys filter i brillen fra morgenstunden, kan man let risikere at blive døsig efter frokost. Det blå lys er altså kun skadeligt om aftenen.
5. Afstand til skærm vigtigt med skærmbriller
For det bedste syn kan det være nødvendigt at flytte din skærm op eller ned. Mange har i dag skærmen i øjenhøjde. Som det ses i illustrationen er styrken i skærmbrillen i øjenhøjde sat til en styrke længere væk end skærmen. For at få styrke og afstand til at passe, kan du enten flytte skærmen lidt ned, så du ser gennem en højere styrke. Du kan også flytte brillerne lidt højere op, så den højere styrke kommer højere oppe i brillen. Vi anbefaler altid næsepuder til briller med skærmglas, så der kan finjusteres med din ønskede arbejdsstilling.
6. Skærmbriller betalt af arbejdsgiver
Arbejdstilsynet har lavet en vejledning om skærmarbejde, hvori skærmbriller nævnes. Her fremgår, at arbejdsgiver er økonomisk ansvarlig for synstest og briller, hvis medarbejderen har betydelig arbejdstid ved skærmen. Der er tale om standardglas og -stel. Under synstesten besluttes, om man kan ”nøjes” med enkeltstyrkeglas, eller om der skal flerstyrke til. Valget afhænger, som ovenfor nævnt, af den krævede styrke i læsebrillen. Er den over 1,5, kræver det skærmbriller med glidende overgang.
PWC skriver om grænser for værdien af arbejdsgiverbetalte briller, der anses som et personalegode, hvis det benyttes privat. Maksimum værdi for arbejdsgiverbetalte briller lader til at være 7000 kr. Over denne værdi, beskattes medarbejderen.
7. Indretning af skærmarbejdsplads
En rigtig god vejledning til arbejdsplads med computer ses hos Arbejdstilsynets Vejledning om skærmarbejde.
Her gennemgås arbejdsstillinger etc. Altsammen emner, der skal i betragtning for at undgå arbejdsskader under langvarigt skærmarbejde.
8. Hvad koster skærmbriller
Prismæssigt tæller skærmbriller som briller med glidende overgang. Dog ikke den dyre skræddersyede slags. Men den der typisk går under navnet sølv.
Skærmbriller hos optiker
Hos optikeren koster et par brilleglas med god overfladebehandling og almindelig glastykkelse fra 4.800 kr. Hertil kommer stel. Standardstel koster fra 700 kr. og op, så man skal forvente en totalpris på omkring 5.500 kr.
Skærmbriller hos Brilleklubben
Prisen for vores brilleglas til skærmbrug er 1.000 kr. per set. Hertil kan vi anbefale en række standardstel til 300 kr, se i vores stelshop. Standardstellene er af høj kvalitet og sælges typisk til langt højere priser hos optikeren.
Man får derfor en komplet skærmbrille med glidende overgang til 1.300 kr. – under ¼ af prisen hos optikeren.
Bestilling af skærmbriller er som ved glidende overgang: Vi skal bruge en brillerecept og tre tilpasningsbilleder, sådan bestiller du
Er det godt at bruge skærmbriller?
Ja, hvis du har begyndende alderssyn, giver skærmbrillen dig klart syn fra læseafstand (ca. 40 cm.) til omkring 2 meter. I forhold til briller med glidende overgang er dit synsfelt langt bredere og er derfor nemmere at vænne sig til.
Er der forskel på læsebriller og skærmbriller?
Ja, skærmbriller er briller med flerstyrke, der sikrer fokus på alle afstande omkring skærmen. Læsebriller er enkelstyrkebriller, som giver fokus til læsning, men ikke kan bruges til skærmen. Skærmbriller er løsningen på alle synsproblemer omkring skærmen.
Hvor meget må skærmbriller koste?
Fra arbejdsgiveren må du maksimalt modtage skærmbriller til 4.500 kr. skattefrit. Hos optikeren er det ofte prisen for de skræddersyede brilleglas. Hos Brilleklubben er prisen kun 1.000 kr., hvor du endda kan få 30% i tilskud fra Sygeforsikringen danmarkl
Er arbejdsgiver forpligtet til at betale skærmbriller?
Ja, hvis du har omkring to timers skærmarbejde dagligt, er skærmbriller et hjælpemiddel, som arbejdsgiveren typisk er forpligtet til at betale.