Solbriller med glidende overgang

Den klassiske med fast farve uden polarisering

.

Solbriller er briller med farvede glas. Plastikglas kan farves i mange forskellige farver. Den mest almindelig solbrillefarve er brun. Den brune farve giver en god kontrast. En anden mulighed ville være grå. Den grå har den fordel, at den er farveneutral, da alle farver reduceres lige meget. Brilleklubben tilbyder glas i alle regnbuens farver. I dette link finder du farvekort.

Langt de fleste solbriller er uden styrke og solgt med farvede glas, hvor eneste formål er at aflaste øjnene for den høje lysstyrke ved solskin. Hos Brilleklubben leverer vi solbriller bed og uden polarisering. Prisen er den samme og udgangspunktet er polarisering. Du kan ved bestilling angive, at polarisering ønskes fravalgt

Polariserende glas med fast farve

Polariserende brilleglas er solbriller med en dobbeltfunktion. Udover at reducere lyset, fjerner de også genskin fra glatte overflader som glas, metal, vand, is, osv. Når solen står lavt kan genskin næsten skabe en mur af lys, så man ikke kan se klart. I billederne nedenfor er effekten af polariserende glas gjort ekstra tydelig.

Lavthængende sol giver mur af lys
Polariserende glas skaber klarhed i stærkt solskin
Polariserende glas giver klarhed i farlige situationer
pol1
Lav sol giver dårligt udsyn
pol2
Polariserende glas skaber klarhed
pol3
Klarhed så du ser skilte i tide
previous arrow
next arrow

Vigtigt for trafiksikkerheden

Du kender sikkert til situationen, hvor genskin i trafikken kan fører til farlige situationer. En let regnvåd vej giver så meget genskin, at en modkørende bil er næsten usynlig. Med den polariserende brille betyder det reducerede genskin meget for trafiksikkerheden.

For briller kommer polarisering altid i solbriller. Du kan altså ikke bruge brillerne til kørsel om aftenen. Vi anbefaler solbriller i brun farve, fordi det giver det bedste syn i skumringen. Vores øjne er mest sensitive for rødligt lys, som brune solbriller lader slippe ret meget igennem af. Et par grå solbriller vil give langt mindre rødt lys og derfor have mindre anvendelse i skumringen.

Begrænsninger ved polariserende filter

Filteret i polariserende briller lader kun lysbølger, der svinger vertikalt slippe igennem, se figuren nedenfor. Alle vandrette bremses af filteret. Det betyder, at de lyskilder, der i forvejen er polariserede, skal ses i en særlig retning. Det gælder LCD (og i mindre grad OLED), der udsender polariseret lys. For telefoner er polariseringen vandret, når den betragtes i højformat. I bredformat er polariseringen vandret og med polariserende briller er lyset derfor helt væk.

Et polariseringsfilter lader kun lysbølger i et plan igennem
Et polariseringsfilter lader kun lys i et plan igennem Kilde: Brittanica

På et LCD TV er det omvendt. Her kan man se billedet, men det forsvinder, hvis man ser det på i højformat. Et 3D TV udsender både vandret og lodret polariseret lys. De tilhørende briller har polarisering i hver sin retning, så højre og venstre øje har hvert sit billede.

Særlige instrumenter i både og fly kan udsende polariserende lys i “forkert” retning, så man med polariserende briller har sort skærm. Husk altid at kontrollere om brillerne virker med de apparater du bruger. Heldigvis er der ingen problemer med lyskryds og trafiksignaler. Bruger du en mobilen med LCD skærm til at navigere med i trafikken, skal du huske, at holde den på højkant, da skærmen er sort i bredformat. Med OLED er der ikke problemer.

Solbriller med automatisk farveskift

Solbriller med automatisk farveskift er klare inden døre. Så snart du går udendørs, bliver brillerne mørke. Farveskiftet foregår ved, at en tynd film foran brillerne reagerer med UV stråling og farver brilleglasset mørkt. Der fås tre farver: Brun, grå og grøn. Brilleklubben anbefaler den brune farve, men alle farver tilbydes.

Moderne bilruder blokerer UV lys, så den automatiske farveskift virker ikke ved bilkørsel.

Brilleklubbens farveskift er alle af mærket Transitions, der er den bedste og hurtigste på markedet.

Transitions laver glas, der kombinerer polarisering og farveskift – og reagerer på lys i stedet for UV stråling. Vi kan levere alle disse, men vores kunder er gladest for den klassiske, da den er langt hurtigst.

Sådan bestiller du.