Skal jeg have ny brillerecept?

Ser du godt med dine nuværende briller, er det muligt at genbruge den brillerecept du har for disse briller. Det skal du imidlertid kun gøre, hvis din synstyrke stadig er den samme som i brillerecepten. Du kan kontrollere synsstyrken for afstandssyn og læsesyn ved at downoade en papirssynsprøve som beskrevet nedenfor. Både afstands- og læsesyn skal være i orden for at kunne genbruge din brillerecept. Under synsprøven skal du have de briller på du fik til seneste brillerecept.

Du kan også vælge at bruge en computerbaseret synstest fra øjenforeningen i Danmark se Gratissynstest

Afstandssyn

  1. Udskriv denne synstavle på en printer: Synstest til 3 m afstand
  2. Hæng synstavlen på en væg i øjenhøjde
  3. Fra 3 m afstand læses synstavlen linje for linje med først højre, så venstre, så begge øjne
  4. Ud for den nederste linje du kan læse, ses synstyrken – også kaldet visus.
  5. Hvis den nu målte synstyrke svarer til det, der står på din brillerecept, er recepten stadig gældende. For normaltsyn skal man kunne læse den mindste skrift.

Læsesyn

  1. For at vurdere dit læsesyn, kan du udskrive denne synstavle på en printer: Synstest til 35 cm afstand (læsetest)
  2. Læs synstavlen i almindelig læseafstand (ca. 35 cm.) med først højre, så venstre, så begge øjne
  3. For normaltsyn skal man kunne læse de mindste tekst.

Det anbefales at du får dine øjne undersøgt regelmæssigt. Du bør få en synsprøve ved en øjenlæge eller optiker hvert andet år. Hvis du har helbredsmæssige problemer, særligt sukkersyge, oftere.

Øjenproblemer og tips til at komme hurtigere til øjenlæge

Øjenproblemer er ubehagelige, da synet sikkert er vores vigtigste sans. Vi vil gerne at sikre, at alt er OK.

Oplever du symptomer, kan Øjenforeningen hjælpe med en hurtig forklaring via deres hjemmeside om øjensymptomer. Her kan du ofte afklare om du skal til øjenlæge eller optiker for videre hjælp.

Et besøg hos optikeren kan give mere viden. Eventuelt skal du videre til en øjenlæge. En henvisning gennem en optiker vil give dig mulighed for hurtigere besøg hos en øjenlæge end hvis du henvender dig direkte til klinikken. Optikere lærer en del om øjensygdomme og er en vigtig del af vores sundhedssystem.

En anden metode til at komme hurtigt til øjenlæge er at søge efter øjenlæge direkte på sundhed.dk, hvor der er et søgeværktøj efter speciallæger. Her kan du være heldig at finde en øjenlæge med kort ventetid. I dette link for søgning efter øjenlæger finder du øjenlæger i hele landet. Ofte har nyetablerede øjenlæger kort ventetid, så du har her en mulighed for at være heldig.

Læs også vores forklaring på, hvor du får lavet en brillerecept og en række detaljer om brillerecepten.