Brilleviden – forbered dig til brillekøbet på 5 minutter

Brilleklubben er for dig, der vil have de bedste briller til en lav pris. Det betyder, at du selvstændigt skal tage en række beslutninger, som ofte overlades til optikeren. Her giver vi dig nyttig viden omkring briller, så du kan tage de rigtige beslutninger.

Brillerecepten

Vi har samlet lidt information om Brillerecepten

Kan briller være farlige?

Det insinueres ofte, at dårlige briller kan skade synet. Det er dog ganske usandsynligt, at briller ødelægger dine øjne. Der er dog følgende muligheder for, at briller kan udgøre en sundhedsfare.

  1. Stel indeholder nikkel og du udvikler nikkelallergi – ikke sandsynligt for stel solgt i Europa, hvor der er grænseværdier for nikkel i stel.
  2. Har du imidlertid nikkelallergi, bør du vælge stel af plastik eller andre materialer, som slet ikke indeholder nikkel.
  3. Solbriller har utilstrækkelig UV beskyttelse og ødelægger dine øjne – ikke sandsynligt for CE mærkede produkter solgt i Europa.

Flere brillebrugere er bange for, at forkert styrke kan skade øjnene. Det er en misforståelse. Forkert styrke kan kun give dig dårligt syn mens du har brillerne på. Dette er ikke varigt og ødelægger ikke dine øjne.

Der er dog én undtagelse til dette: briller med for meget minus styrke kan være skadeligt for børn og unge. Man mener det kan gøre børn mere nærsynede.

Brillerecepten

Brillerecepten er essentiel, når du skal have nye briller. Det er vigtigt, at styrkerne passer og giver dig det bedst mulige syn. Ofte vil forskellige optikere imidlertid finde lidt forskellige styrker for dig. Det skyldes, at vores øjne er “levende” og kan kan give forskellig respons på styrker fra dag til dag. Sørg for at være godt udhvilet, så er chancen for at få den rigtige styrke størst.

Læse mere om dette og andre emner i vores samling af informationer.

Spørgsmål og svar om brilleglas

Hvilke brilleglas skal jeg vælge?

Alle glas solgt i Danmark stemmer præcist med din synsprøve og brillemærket betyder intet. Sørg altid for at få glassene med anti-refleksbehandling, da genskin er generende for både dig og dine omgivelser.

Hvor produceres brilleglas?

Produktion af brilleglas er koncentreret på store fabrikker. Glas støbes typisk i Asien og færdiggøres ved slibning og færdigbehandling på mindre fabrikker. De høje udgifter til produktionsanlæg betyder, at der ikke er produktion i Danmark.

Kan man skifte brilleglas i et gammelt stel?

Ja, det kan man sagtens. Brilleglassene skæres ud, så de passer i stellets form. Typisk holder et stel længere end glassene, der ved hård brug kan blive ridsede.

Hvad koster brilleglas?

Prisen varierer fra 1500 online til 7500 hos optikeren for skræddersyede briller med glidende overgang. Årsagen er det langt højere udgiftsniveau i en specialbutik.

Hvad er brilleglas lavet af?

Langt de fleste brilleglas er lavet af plast. Det er blødt og for at undgå ridser i glasset, bør man altid få en god overfladebehandling. Sportsbriller er ofte lavet af polycarbonate. Disse er holdbare men materialet har dårlige optiske egenskaber og bør undgås til rigtige briller.

Hvorfor krakelerer brilleglas?

Ofte er det et resultat af stærk varme fra vand eller sol i bilen. Brillernes anti-refleksbehandling og brilleglasset udvider sig forskelligt i varme og krakelerer derfor.

Hvilke brilleglas mærker findes?

Store og kendte mærker tæller Essilor, Zeiss, Rodenstock, Hoya, Nikon. Alle har en fin historie om uafhængig innovation. Nu bruger alle imidlertid identisk teknologi og der er derfor ikke den store forskel.

Hvor ofte skal jeg skifte brilleglas?

Når styrkerne ikke længere passer, eller glassene er ridsede, er det tid for nye brilleglas.

Hvad er briller med glidende overgang?

Briller med glidende overgang har u0022indbyggetu0022 læsebriller i glasset. Styrken i glasset skifter fra afstands- til læsesyn.

Hvorfor kan man blive svimmel af briller?

Med glidende overgangsbriller kan man blive svimmel, hvis man kigger ud af læsefeltet. Det giver utydeligt syn og man kan derfor blive svimmel.

Kan man få tilskud fra sygeforsikringen danmark for jeres briller

Ja, danmark giver tilskud på 30% til brilleglas der er købt, individuelt udmålt og tilpasset hos autoriseret optiker eller optometrist. For at få tilskud, skal du bede om en særlig faktura, hvor Brilleklubben tilføjer dit cpr-nummer.